Stema orașului

System Administrator

Descriere stemă:
  Scut taiat de un brau ondulat, de argint; in partea superioara, pe albastru, o corabie neagra cu doua catarge avand panzele si flamurile din argint, navigand pe o apa; campul inferior, despicat; In cartierul din dreapta, pe rosu, doi pesti de argint, ridicati cu capetele intoarse spre flancurile scutului; In cartierul secund, pe aur, un caduceu negru. Scutul este timbrat de o coroana murala de argint formata din sapte turnuri.
 
 

Semnificatie stema:

  Ambarcatiunea din partea superioara aminteste faptul ca acest oras este un important port la Dunare, atestarea sa documentara drept schela (port) datand, dupa cum se stie, din secolul XV; pestii scot in evidenta rolul acestui port in dezvoltarea pescuitului; caducelul este atributul zeului Mercur, zeul comertului. Acesta simbolizeaza intensa activitate comerciala desfasurata aici, Galatii ajungand in 1711, conform afirmatiei lui Dimitrie Cantemir, centrul comercial cel mai important de pe toata Dunarea, statut intarit dupa spargerea, in 1774, a monopolului turcesc in zona, si mai ales dupa desfiintarea definitiva a acestuia, in 1829.

Nota :(MO nr. 171 din 02.08.1930, citat din "Heraldica Romaniei" - Maria Dogaru, Ed. JIF, Bucuresti 1994)
 

Descrierea stemei:


  Stema municipiului Galati, potrivit anexei nr. 5, se compune dintr-un scut taiat de un brau undat, de argint; In partea superioara, pe fond albastru, o corabie neagra, cu doua catarge care au panzele si flamurile de argint, pluteste pe valuri.
  Campul inferior este despicat. In cartierul din dreapta, pe fond rosu, doi pesti de argint, andorsati; In cartierul din stanga, pe fond de aur, un caducel negru.
  Scutul este timbrat de o coroana murala de argint, formata din sapte turnuri crenelate.
  Semnificatia elementelor insumate:
     - evidentiaza rolul acestui oras in dezvoltarea navigatiei si a pescuitului.

 


Nota : (Hotararea Guvernului nr. 685/30.09.1998, Anexa 5 - MO nr. 390/15.10.1998)