In secolul al XIV-lea, tatarii din Crimeea faceau comert in zona in care se afla in zilele noastre Odessa. In timpul razboiului ruso-turc dintre anii 1787-1791 cazacii ucrainieni au cucerit asezarea Khadzhidbei, populata de tatari si fortareata turceasca Eni-Dunia, care se aflau aproape de locatia actuala a orasului Odessa. Spaniolul De Ribas, aflat in serviciul imparatului rus, a ajutat la aceste cuceriri. Pe 27 mai 1794 regina Elisabeta a Rusiei a semnat ordinul care decidea amplasarea fortificatiilor pe locul fostelor asezari tatare si turce si inceperea dezvoltarii portuare. Pe 2 septembrie 1794, sub supravegherea ducelui Sovorov s-au inceput constructiile care au stat la baza viitorului port. Dupa, la propunerea ducelui Sovorov, s-au pus bazele viitorului oras. Numele orasului a fost luat dupa vechea asezare Greco-Romana din Tracia, Odessos.Intre 1803 si 1814 guvernator al Odessei a fost numit ducele de Richelieu. El este creditat pentru arhitectura si structura orasului, dar si pentru organizarea infrastructurii si este considerat unul din ctitorii orasului.
Intre 1823 si 1824 marele poet rus Alexader Pushkin a trait in exil la Odessa. In scrisorile sale a scris ca Odessa era un oras unde poti simti Europa. Franceza era vorbita in mod curent si se gaseau ziare si reviste din tarile europene. In timpul razboiului din Crimeea, dintre 1853 si 1856, Odessa a fost bombardat de fortele navale engleze si franceze. Comertul crescand, la fel a crescut si Odessa, devenind cel mai mare port exportator de grau din Rusia. In 1866 orasul a fost legat prin cai ferate de Kiev si Kharkov, dar si de Iasi.
In 1905 Odessa a fost locul unei revolte muncitoresti sprijinita fiind de echipajul crucisatorului Potemkin. In 1920 Armata Rosie a preluat controlul orasului si l-a alipit USSR-ului. In timpul celui de-al 2-lea razboi mondial, 1941-1944, Odessa a fost ocupat de catre armate germane si romane.
Aproximativ 280000 de locuitori ai orasului au fost ori masacrati ori deportati. Odessa a fost eliberat de armata sovietica in aprilie 1944. Datorita numarului mare de victime, Odessa a fost unul dintre primele patru orase carora li s-a dat distinctia de ?Oras Erou? in 1945. In anii '60 Odessa a crescut foarte mult ca dezvoltare economica. In 1991 dupa colapsul comunismului, orasul a devenit parte a noii Ucraine independente. In zilele noastre Odessa este un oras de aproape 1 milion si jumatate de locuitori. In Odessa s-au dezvoltat diverse ramuri ale industriei cum ar fi: constructii de nave, rafinarii, industria chimica si siderurgica. Odessa poseda si o importanta flota de pescuit. Odessa este asezat pe malul Marii Negre la 46� 30' latitudine nordica si 30� 46' longitudine estica.
Istoric infratire
- septembrie 2002, Ukraina - vizita unei delegatii a Primariei municipiului Galati in orasele Odessa, Nikolaev, Sevastopol si Yalta in vederea finalizarii protocolului de infratire intre Galati si cele patru orase;
- octombrie 2003, Ukraina - vizita unei delegatii a Primariei municipiului Galati in orasele Nikolaev, Odessa, Sevastopol si Yalta pentru a continua negocierile privind acordurile de infratire si initierea de protocoale de colaborare in diverse domenii de activitate.
Proiecte realizate pana in prezent
Proiecte de viitor