Anunț public

Administrator

Pentru îndeplinirea obiectivelor legislative de reciclare/valorificare (O.U.G. nr. 92/2021), persoanele fizice și juridice pe numele carora sunt emise autorizatiile de constructie/desfiintare, au obligația de  reutilizare şi/sau reciclare a deșeurilor din construcții și demolări cel puțin pentru tipurile de materiale prezentate mai jos:

  • Beton: un amestec de ciment şi agregate, care se generează în cantităţii apreciabile și care pot fi reciclate prin concasare.  
  • Carămizi şi pavele: pot fi reutilizate sau reciclate prin concasare. 
  • Moloz: este materialul de construcţie, (amestec de cărămizi, mortar, tencuială) provenit din demolarea clădirii şi poate fi valorificat prin concasare rezultand noi materiale de construcţii: pietriş, nisip, care pot fi utilizate în construcţiile civile (reabilitărim renovări) şi de drumuri.
  • Produse din lemn: pot fi uşor contaminate, de aceea este indicată colectarea separată a acestora, în vederea prelucrării ulterioare, sau colectarea în amestec cu alte deşeuri inerte. Trebuie evitată colectarea deşeurilor din lemn în amestec cu alte deşeuri lichide cum ar fi vopsele, uleiuri, lacuri, deşeuri rezultate din construcţii şi demolări.
  • Metal: colectat în containere şi transportat către instalaţiile de reciclare sau valorificat prin vânzare.
  • Gips-Carton: folosite în izolaţii fonice sau ignifugări. Piesele de prindere şi îmbinare a plăcilor de gips-carton pot fi reutilizate sau reciclate.
  • Ambalaje de plastic şi hârtie-carton: separate la sursă şi transportate la instalaţii de reciclare.
  • Sticla: colectată în containere şi predată industriei prelucratoare

Pentru îmbunătăţirea calităţii deşeurilor, în vederea creşterii cantităţii fracţiei reciclabile, metoda de demolare  trebuie să respecte următoarea ordine: 

  • îndepărtarea şi eliminarea materialelor şi componentelor periculoase (ex: materiale cu conţinut de azbest, întrerupătoare cu conţinut de PCB etc.);
  • selectarea şi demontarea componentelore reutilizabile (ex. cărămizi, ţigle, grinzi, elemente feroase,  tocuri de uşi şi ferestre, uşi şi ferestre etc.); 
  • recuperarea materialelor reciclabile   (ex. moloz de cărămizi şi beton, lemn, gips-carton etc), 
  • eliminarea deşeurilor nereciclabile (materiale care, după selectare nu se mai pot valorifica).

Materialele care nu sunt deteriorate, pot fi reutilizate ca atare, altă parte poate fi reciclată și utilizată pentru a produce materiale noi, cu funcţii şi utilizări chiar diferite de cele originale, iar altele pot fi supuse proceselor de remediere şi tratare.

Pentru deșeurile din construcții și desființări care nu mai pot fi reutilizate și/sau reciclate Primăria Galați a pus la dispoziție amplasamentul aferent lacului Vânători, utilizat pentru rambleierea gropii de împrumut pământ galben însă la nivelul județului Galați sunt autorizați pentru activitățile de colectare/tratare a deșeurilor din construcții și desființări operatori economici  a căror listă este anexată.

Astfel pe amplasamentul din municipiul Galați aferent lacului Vânători pot fi  transportate deșeurile din construcții și desființări care nu mai pot fi reutilizate și/sau reciclate  doar de către persoanele juridice, în baza unei autorizaţii de construire/desfiinţare emise de către autoritatea administraţiei publice locale. Deșeurile transportate pe amplasamentul gropii de împrumut trebuie să fie sortate, necontaminate și să nu conțină materiale periculoase sau deșeuri menajere.

Persoanele fizice cu domiciliul în municipiul Galați care dețin deşeuri  provenite din activităţi de reamenajare şi reabilitare interioară şi/sau exterioară a locuinţelor, care nu pot fi valorificate, le pot transporta la cele două puncte verzi din municipiul Galați, respectiv:

  • Punct verde Micro 13B
    Adresa: Str. Drumul Viilor, nr. 1
    Program: Luni - Sâmbătă, ora 08:00 - 16:00, Duminică, ora 08:00 - 12:00
  • Punct verde Etna
    Adresa: Str. Etna, nr. 29
    Program: Luni - Vineri, ora 08:00 - 16:00

Acceptarea deșeurilor transportate de către persoanele fizice la cele două puncte verzi este gratuită în limita a 2 metri cubi/an (conform H.C.L. nr. 316/2019).