Învățământ Preuniversitar

System Administrator


  Cea dintai scoala organizata, condusa de epitropie si cu dascali numiti, va fi scoala de la Manastirea Mavramol, infiintata prin hrisovul lui Grigore Al. Ghica, la 13 august 1765, scoala deschisa la solicitarea negustorilor galateni si a mitropolitului Gavril.
   Scoala ca institutie de stat si invatamantul ca sistem au aparut in Regulamentul Organic, eveniment care a reprezentat un pas inainte fata de prevederile hrisoavelor. Este foarte important de retinut faptul ca, dupa 1832, limba romana devenea limba unica de invatamant in scolile publice de toate treptele.
   Cele doua scoli erau insuficiente pentru numarul mari de cereri de inscriere la cursuri. Ca urmare, in 1859 s-a deschis o noua scoala (Scoala Nr. 2 de baieti), intr-o sala inchiriata din Ulita Lunga (str. Traian).
   La inceputul lunii niembrie 1858 s-a deschis dupa o asteptare de 15 ani prima scoala primara de fete (Scoala nr. 1 de fete).In ultimii ani ai secolului al XIX-lea, existau in Galati 10 scoli publice primare de baieti si 9 scoli publice primare de fete. La 26 octombrie 1864 lua fiinta la Galati prima Scoala Comerciala de gradul intai din tara, inaintea Bucurestiului si Iasiului, deoarece aproape doua treimi din comertul nostru exterior se face pe Dunare si ca nicaieri in Romania nu se pot invata stiintele comerciale mai bine ca la Galati, unde atmosfera de viata e cu totul comerciala.
   Legea Instructiunii Publice din 25 noiembrie 1864 prevedea infiintarea unui gimnaziu in fiecare capitala de judet. In baza acestei prevederi, deputatul galatean G.P. Manu propune, la 8 februarie 1867, crearea unui gimnaziu la Galati, propunere aprobata de Camera Deputatilor la 26 august 1867. Transformarea gimnaziului in liceu, o veche dorinta a galatenilor, va avea loc abia la 1 septembrie 1887, la insistentele deosebite ale lui V. A. Urechia, cu numele pe care il poarta si astazi, acela de 'Vasile Alecsandri', primit in 1882. Constructia localului scolii a demarat in 1888 si s-a terminat in 1890. La 1 iunie 1877, la Ismail, prin stradania lui V. A. Urechia, se infiinta Scoala Normala, transferata in 1898 la Galati si care, incepand cu 25 august 1891, va purta numele lui Costache Negri. Anul scolar 1901-1902 incepe pentru normalistii galateni in localul de pe strada Brailei, unde functioneaza si astazi.
   Infiintat in 1864, la Ismail, prin decretul domnitorului Cuza, Seminarul Teologic va fi transferat, la sfarsitul anului 1898, la Galati si instalat in casele 'raposatului Culcea', pe str. Mihai Bravu. Seminarul a functionat sub forma gimnaziala pana in anul 1912, cand i s-a adaugat clasa a V-a.
   Alaturi de invatamantul de stat, s-a creat si a fost ocrotit de legislatia timpului si un invatamant particular.
Cateva exemple sunt concludente: 'Institutul Radu'(dupa numele profesorului A. Radu de la Scoala Comerciala), Liceul Roman de Domnisoare, in str. Cuza Voda, Scoala Confesionala Elina de fete, Liceul Comunitatii Israelite etc. Numarul mare de scoli particulare il face pe Mihail Kogalniceanu sa constate ca: 'la Galati scoalele nationale nu pot functiona, pentru ca strainii nu se supun la legile tarii, ci si-au intemeiat gimnazii cu limbi straine'.
   La 25 noiembrie 1913 lua fiinta la Galati, din initiativa unor oameni ai scolii, cu concursul altor categorii de intelectuali, Universitatea Populara, avand scopul 'de a populariza stiintele si literele, artele, prin tinerea de cursuri, prelegeri si conferinte populare'.