Invatamant Universitar

System Administrator

Universitatea " Dunarea de Jos" Galati

Universitatea " Dunarea de Jos" Galati este continuatoarea unei traditii de peste jumatate de secol de invatamant superior, incepute in toamna anului 1948, intr-un moment in care se simtea nevoia acuta de cadre cu studii superioare, pregatite in domenii specifice reconstructiei, tara dorindu-si, cu optimismul specific romanesc, renasterea dupa razboiul mondial devastator, incheiat in conditii nemasurat de severe pentru Romania. Includerea Galatiului printre putinele centre universitare care existau in urma cu jumatate de secol in Romania nu are semnificatia unui act impus, ci mai ales pe aceea a unui fapt castigat, a unor nazuinte implinite, orasul de la Dunare afirmandu-se in viata Romaniei moderne prin actiuni de insemnatate nationala si prin personalitati de mare prestigiu, ridicate din aceste locuri.
   In prezent, Universitatea "Dunarea de Jos" Galati cuprinde in structura sa 12 facultati si 4 colegii universitare cu 36 de profiluri si 115 de specializari, in care se pregatesc peste 12.000 de studenti la toate formele de invatamant academic, prin cursuri de lunga durata, colegii si studii aprofundate, invatamant cu frecventa si invatamant la distanta, sub indrumarea cadrelor din 35 de catedre.
   Doctoratul, forma cea mai inalta de pregatire postuniversitara, este organizat in 33 de specializari sub conducerea a 40 de conducatori stiintifici. Astfel, structura Universitatii "Dunarea de Jos" Galati este urmatoarea:  Relatiile internationale ale Universitatii restranse in trecut de exigentele unor mecanisme si principii nonuniversitare, cunosc in prezent o permanenta dezvoltare, beneficiind de programe comune cum ar fi "Tempus", "Copernicus", "Socrates", "Leonardo", "Peco", "Erasmus", "Bredex" sau "Cost".
  Universitatea intretine relatii de colaborare cu 20 de tari, prin schimburi de cadre didactice, studenti, carte universitara. La acestea se adauga relatiile de schimb inter-bibliotecar stabilite prin cele 13 sectiuni ale Analelor Universitatii, care sunt trimise la 37 de parteneri interni si 110 parteneri externi din 30 de tari.
   Senatul Universitatii a acordat titluri de Doctor Honoris Causa sau de profesori Onorifici unui numar de 25 de personalitati de prestigiu ale vietii stiintifice contemporane. Pe parcursul existentei sale, invatamantul superior de stat din Galati s-a impus si in viata sportiva interna si internationala, un numar insemnat de studenti sportivi din Centrul universitar Galati fiind componenti ai loturilor nationale si olimpice, contribuind prin prestatia lor la prestigiul Romaniei pe plan balcanic, european, mondial si olimpic.

 • Facultatea de Mecanica;
 • Facultatea de Nave si Inginerie Electrica;
 • Facultatea de Metalurgie si Stiinta Materialelor;
 • Facultatea de Inginerie din Braila;
 • Facultatea de Industrii Alimentare;
 • Acvacultura si Pescuit Facultatea de Stiinte;
 • Facultatea de Litere;
 • Istorie si Teologie;
 • Facultatea de Educatie Fizica si Sport;
 • Facultatea de Stiinte Economice si Administrative;
 • Facultatea de Stiinte din Cahul;
 • Facultatea de Stiinte Ingineresti din Cahul;
 • Facultatea de Filologie, Istorie, Stiinte Administrative din Cahul.

Universitatea "Spiru Haret"

Infiintata in 1991, in cadrul Universitatii " Spiru Haret" functioneaza astazi 23 de facultati cu peste 40 de specializari acreditate. Universitatea " Spiru Haret" are o structura complexa ce denota diversitatea specializarilor - de la drept, administratie publica si cu profil economic, pana la arhitectura si medicina veterinara, de la filosofie-jurnalism si sociologie-psihologie, pana la istorie si relatii internationale, de la matematica si informatica la teatru, muzica si educatie fizica si sport. Dar cel mai important aspect este faptul ca, din punct de vedere al continutului procesului de invatamant, al metodologiei procesului didactic si al legaturii cu evolutia stiintei si societatii, facultatile Universitatii " Spiru Haret" se situeaza, astazi, la standardele europene. Aceasta concluzie nu este una de complezenta, ea fiind sustinuta de realizarile deosebite din cercetarea stiintifica a cadrelor didactice si a studentilor, de rezultatele obtinute de absolventii Universitatii la examenele de licenta, reusita marii majoritati a absolventilor in cariera, fiind o dovada certa a faptului ca la "Spiru Haret" se face scoala.

  Coreland armonios preocuparea pentru calitatea invatamantului, educatiei si cercetarii cu cea legata de constituirea unui cadru proprice procesului de invatamant, Universitatea " Spiru Haret" a reusit sa puna la punct o baza materiala in masura sa asigure conditii optime pentru procesul de invatamant, pentru cercetarea stiintifica si pentru activitatea si viata obisnuita a studentilor. Ca este vorba de Bucuresti sau de centrele universitare din tara, precum cele din Brasov, Craiova sau Constanta, intreaga activitate a Universitatii " Spiru Haret" se desfasoara, in prezent, in spatii de invatamant proprii care se ridica, din punctul de vedere al standardelor, la nivel contemporan - sali de curs moderne, laboratoare dotate corespunzator in functie de profil, din care nu lipsesc computerele, biblioteci din care nu lipsesc cele mai noi titluri si sali de lectura ce imbie la studiu, baze sportive si spatii de recreere si, nu in ultimul rand, camine studentesti amenajate modern ce asigura conditii de viata excelente.
Universitatea " Danubius"

Universitatea "Danubius" din Galati functioneaza din anul 1992 si este, astazi, o institutie reprezentativa de invatamant superior, parte integranta a sistemului national de invatamant, functionand in baza prevederilor Constitutiei Romaniei, a Legii invatamantului, Statutului Personalului Didactic si a propriei Carte, aprobata de Senatul Universitatii.
  Prin activitatea sa, institutia isi asuma rolul de a imbogati, alaturi de alte institutii de la "Dunarea de Jos", valorile culturii si civilizatiei romanesti, sustinand afirmarea spiritualitatii noastre si contribuind astfel, la dezvoltarea societatii in spiritul unui stat de drept democratic si social.
  Universitatea dispune de un corp profesoral de elita, in numar de peste 80 de cadre didactice (100% doctori si doctoranzi), recrutat din centrele universitare Iasi, Bucuresti si Galati, din care peste 50% sunt profesori si conferentiari.
  In prezent, in cadrul Universitatii "Danubius" din Galati sunt inscrisi 5772 studenti, la urmatoarele facultati:
  De asemenea, in cadrul universitatii functioneaza 5 masterate, respectiv:

 • Facultatea de Drept, specializare: Drept;
 • Facultatea de Stiinte Economice, specializari: Finante si banci; Economia comertului, turismului si serviciilor; Contabilitate si informatica de gestiune;
 • Facultatea de Stiinte ale Comunicarii, specializarea: Comunicare sociala si relatii publice;
 • Relatii Internationale si Studii Europene, specializarea: Relatii internationale si studii europene.
 • Drept Comunitar - in cadrul facultatii de Drept;
 • Stiinte Penale - in cadrul facultatii de Drept;
 • Drept si Administratie Publica Europeana - in cadrul facultatii de Drept;
 • Management Financiar si in Administratia Publica - in cadrul facultatii de Stiinte Economice;
 • Finantarea si Controlul Afacerilor in Sistem European - in cadrul facultatii de Stiinte Economice.