Teatre

System Administrator

Teatrul de papusi Gulliver
 

  S-a infiintat la 1 octombrie 1952 avandu-l ca prim director pe Ion Focsaneanu. Cu o trupa de papusa-manuitori amatori, primele spectacole au avut loc pe scene improvizate cu texte traduse din limba rusa, eroii fiind ursuletii si iepurasii.
   Printre primii actori s-au numarat: Puiu Dumitru, Mioara Mocanu, Enache Anghel, Puiu Andronache, Alexandra Doicu, Rodica Vasiliu si Teodora Stoicovici. Treptat, in repertoriul teatrului si-au facut loc piese inspirate din povestile Fratilor Grimm, H.C. Andersen, Ion Creanga sau Petre Ispirescu. La acest teatru au animat personajele regizori si scenografi de prestigiu national, printre care amintim pe Eugen Tudoran, Cristian Pepino sau Mircea Nicolau.
   Intre 1970-1979, sub conducerea lui Traian Ghitescu-Ciurea si Mircea Nicolau, teatrul de papusi galatean a iesit din hotarele locale, fiind invitat la festivaluri de gen din Polonia, Bulgaria, Ungaria, Iugoslavia si Danemarca unde a obtinut numeroase premii. Un succes remarcabil a fost obtinut in 1982 la Festivalul International al Teatrelor de Papusi si Marionete de la Zagreb, cand cu piesa Sanziana si Pepelea prezentata in limba esperanto, teatrul de papusi a obtinut toate premiile posibile.
   Dupa 1990, Teatrul de papusi din Galati a organizat anual, Festivalul "Gulliver" manifestare de prestigiu national, la care participa toate trupele de gen din tara, orasul fiind recunoscut ca o "capitala a papusarilor" romani.
   De la inceputul activitatii sale si pana in prezent, cu cate 5-6 premiere pe stagiune, teatrul a prezentat peste 200 de titluri inspirate din literatura romana si universala.

 

Contact
Adresa: Str. Eroilor nr.14
Telefon 0236/460326; 0236/412302
E-mail: gulliver_gl@yahoo.com

 

 

 
Teatrul Dramatic " Fani Tardini" 
 

  La 1 septembrie 1955 s-a infiintat Teatrul de Stat, din 1973 numindu-se Teatrul Dramatic, iar din 2000 Teatrul Dramatic " Fani Tardini" . La inceput colectivul teatrului era format din 2 regizori si 24 de actori si peste un an i s-a pus la dispozitia cladirea renovata a Societatii " V.A. Urechia" , unde functioneaza si astazi. Primele spectacole pe scena teatrului galatean au avut loc in 1956, pana in prezent punandu-se in scena peste 200 de spectacole, cu o frecventa de 5-6 premiere pe stagiune.
  Pe frontonul de forma triunghiulara a cladirii teatrului se afla un altorelief realizat in perioada 1956-1957 de sculptorul Mac Constantinescu in colaborare cu Andrei Ostap, Nestor Culluri si Ion Tureastca. Subiectul compozitiei este inspirat din miturile populare, fiind o imbinare intre elementele de folclor local si cele de origine antica. Deocoratia este completata de 14 metope in relief, reprezentand figuri heraldice, si trei acrotere.
   De la inceput, Teatrul Dramatic din Galati a beneficiat de conducere competenta, asigurata pe rand de directorii: Stefan Iordanescu, Crin Teodorescu, Ion Bologa, Victorita Dinu, Ovidiu Georgescu, Ion Maximilian, Dumitru Paslaru, Dan Plaesu, Mihai Mihail, Vlad Vasiliu, Adrian Lupu, nume de prestigiu ale culturii si scenei galatene, personalitati marcante ale teatrului romanesc. Au debutat si au facut primii pasi pe scena la Galati, actori de prima marime ai teatrului: Gina Patrichi, Stefan Banica, Ileana Cernat, Florin Cercel, Emil Hossu s.a.
  Nu trebuie uitate nici numele unor regizori care au montat spectacole pentru teatrul din Galati: Valeriu Moisescu, Radu Penciulescu, Vlad Mugur, Dinu Cernescu, personalitati care au adus contributii deosebite in arta spectacolului romanesc in ultimele patru decenii.
   Din anul 1976, din initiativa directorului Mihai Mihail, s-a organizat primul festival de comedie din Romania, sub denumirea de Colocviul pentru arta comediei. Desi s-au facut demersuri pentru a transforma festivalul national intr-o manifestare internationala ori a inlocui si amenda spectacolul propriu-zis cu forme si formule conexe, in constiinta galatenilor a ramas ca un " regal al comediei . De mentionat ca, in diversele editii ale festivalului, pe scenele galatene au prezentat spectacole toate teatrele importante din Romania, cu cei mai prestigiosi actori ai tarii.
   O dovada concreta ca teatrul din Galati a avut actori de comedie de certa valoare nationala, sunt premiile personale obtinute pentru interpretare de: Mitica Iancu, Gheorghe V. Gheorghe, Mihai Mihail, Eugen Popescu Cosmin, Liliana Lupan, Sanda Maria Ulmeni, Magda Georgescu, Ioana Citta Baciu si Claudiu Stanescu.
 
Contact
Adresa: Str. Domneasca nr.59
Telefon: 0236/412745
 
 
Teatrul Muzical "Nae Leonard"
 
  Vocatia muzicala a Galatiului isi are radacinile in urma cu peste un veac si jumatate, cand aici, la malul Dunarii isi impleteau existenta materiala si spirituala, alaturi de localnici, o seama de comunitati etnice, din toate colturile Europei.
  Animatori si trupe ale fiecareia dintre aceste identitati etno-culturale vor incerca sa aduca la rampa pentru acest public generos pagini ale creatiei dramatice si muzicale universale si nationale.
   Dupa al Doilea Razboi Mondial, in orasul in care s-a nascut Nae Leonard si in care Ivanovici compusese valsul " Valurile Dunarii" si concertase in Gradina Publica, un grup de oameni de talent si pasionati de muzica au adunat in jurul lor discipoli cu aptitudini si vointa de a face sa infloreasca cu adevarat in urbea lor muzica.
   Experienta si harul unor mai vechi animatori si interpreti, profesori de specialitate precum: Ion Antoniu, Spiru Xantopol, A.Gheorghiu, G.Nebunelli, Ion Dodu sau Aurel Manolache vor castiga definitiv batalia pentru infiintarea, mai intai a unui Ansamblu Muzical(12 iunie 1954) apoi a Orchestrei Simfonice de Stat Galati(15 septembrie 1955) avandu-i ca dirijori pe tinerii Alecu Sfetcu si Ury Schmidt. Dirijorul Mihail Brediceanu si violonistul Ion Voicu vor fi protagonistii concertului inaugural. Creatorii locali Aurel Manolache, Pusa Niederhoffer, Cristofor Barbatti si Milu Iosipovici vor atrage, impreuna cu interpretii Ecaterina Niculescu, Mariana Negrut, Elena Grigoriu, Alexandru Jula sau Teodor Munteanu au adus in sali peste 70000 de spectatori la nivelul anului 1955 cu doar doua spectacole " Echipa Noastra" si " Punctul 3...diverse" .
   Treptat colectivul Ansamblului Muzical al Sfatului Popular Regional din Galati capata structura si o evidenta tendinta de profesionalizare. La 15 mai 1956 se infiinteaza Teatrul de Opereta si Estrada Regional, ulterior Teatrul Muzical Galati, Teatrul Muzical " Nae Leonard" de astazi.
  In toti acesti ani, pe scena liricului galatean s-au format generatii de interpreti care au dus faima acestei institutii in intreaga tara dincolo de hotarele ei. Pana acum, in luminile scenei galatene s-a ridicat de peste 250 de ori cortina pentru premiere. Aproape ca nu exista lucrari de mare popularitate ale artei lirice universale care sa nu fi fost prezentate in mai multe variante de montare, alaturi de creatii originale de mare interes. Insirarea doar catorva titluri nu poate fi semnificativa pentru travaliul de aproape jumatate de veac al colectivului acestei institutii. Vom aminti totusi ca in portofoliul teatrului s-au inscris in acest rastimp nu mai putin de 40 de lucrari de opereta, 42 de operete, 10 comedii muzicale, 20 de balete, 15 spectacole muzicale pentru copii si peste 50 de spectacole de estrada si revista. Nenumarati au fost invitatii si colaboratorii de prestigiu ai teatrului, care au adus, odata cu evolutia lor specifica in contextul activitatii teatrului, de fiecare data un plus de experienta, de maiestrie, consolidand si stimuland reusitele si performantele artistilor lirici galateni.
   Toate acestea nu ar fi fost posibile fara aportul unui colectiv entuziast si talentat, condus si indrumat profesional de maestri precum dirijorii Viorel Dobos si Silviu Zavulovici, Ury Schmidt, Gabor Kiss, Alecu Sfetcu, Dimitrie Macarie, Cristofor Barbatty, regizorii Paul Mihail Ionescu, Panait Victor Cotescu, Jean Ranzescu, Hero Lupescu, Alexandru Ionescu-Arbore, coregraful Trixy Checais si multi altii. Dintre solistii de marca, reprezentativi pentru arta vocala romaneasca, ce si-au inceput cariera pe scena galateana, amintim pe Vasile Martinoiu, Nicolae Urdareanu, Dan Zancu, Lucia Tibuleac, Lucia Cicoara Dragan, Liliana Nichiteanu.
  De la infiintare si pana in prezent, (anul aceasta -2006- teatrul sarbatoreste 50 de ani de activitate), teatrul a efectuat turnee in strainatate, in ultimii ani in Italia, cu "Tosca", "Madama Butterfly", "Rigoletto", "Aida" si musicalul "Hello Dolly", in Germania, Belgia, Elvetia cu "Traviata", "Nabucco", la Linz in Austria cu spectacole muzicale de divertisment.
  In luna mai 2002 a avut loc un eveniment deosebit, prezentarea in aer liber a operei "Nabucco" de G.Verdi, eveniment intens mediatizat si transmis pe internet, ce s-a bucurat de un real succes atat pe plan local cat si national. Succesul acestui proiect a determinat conducerea teatrului sa organizeze in cadrul celei de a doua editii a Festivalului International "Leonard" in anul 2005, o reprezentatie in aer liber cu opera "Aida" de G.Verdi.
  Incepand cu anul 2004, institutia noastra organizeaza Festivalul International Muzical "Leonard" cu o larga participare a unor muzicieni si colective muzicale din Europa si alte state ale lumii. In cadrul programului de afirmare a tinerelor talente, am organizat anual, avand in vedere stransele relatii cu studioul de Bel canto de la Viena, condus de distinsul profesor Toma Popescu, cursuri de master international pentru tinerii cantareti.
  Repertoriul teatrului galatean cuprinde:
 • Opera:
  • Verdi - Traviata, Rigoletto, Trubadurul, Nabucco, Aida;
  • Puccini - Madama Butterfly, Tosca, Boema
  • Donizetti- Elixirul dragostei
  • Bizet - Carmen
  • Mascagni - Cavalleria rusticana
 • Vocal -simfonic:
  • Mozart- Missa incoronarii, Recviem;
  • Rossini - Stabat Mater;
  • Faure - Recviem
 • Opereta:
  •  Lehar - Vaduva vesela;
  • Strauss - Liliacul;
  • Kalman - Silvia;
  • Benatzki - La calul Balan;
  • Loew e - My fair Lady;
  •  Friml  - Rose Marie.
Contact
Adresa: Str. Mihai Bravu nr.50
Telefon: 0236/418912
Fax: 0236/418096